Pulykavirsli - az élelmiszeripar gyöngyszeme
Mélyen elgondolkodtam, amikor a Kalória Gurun az élelmianyagok közé bepötyögtem a pulykavirsli adatait. Az alábbi bejegyzés mindössze a csomagoláson olvasható adatok bevitele szóról szóra.
Ami elgondolkodtatott:
Hogy kerül a pulykavirslibe sertészsír, marha kollagén és cellulóz?
És vajon a tápértékeknél feltüntetett adatok alapján mit rejthet az a 61,9 gramm, ami sem nem fehérje, sem nem zsír, sem nem szénhidrát, sem nem só?
És vajon ha az összfehérje érték 100g termékben összesen 11 gramm, akkor hogyan lehet a termékben 69% pulykahús?
(A pulyka hús fehérje tartalma átlagosan 20%. Legrosszabb esetben is legalább 13,8g fehérjének kellene a termékben lennie, ha az a bizonyos 69% igaz lenne. Jegyzem még a sertésszalonnában is van fehérje, kb 9%, és a marha kollagén - értsd kocsonya alapanyag - is tartalmaz némi fehérjét. Akkor az eredmény kb 15-16g fehérje testvérek közt. Itt nem.)
Mi tagadás, nem kevéssé meglepő egy cimke tanulmányozása. Ezúttal egy ízletes pulykavirsli adatait gépeltem be a Kalóriaguru élelmianyagok rovatába. A továbbiakban megtudhatjátok, csak éppen nálam nem apró betűkkel, hogy mit is tartalmaz a Sága Füstli pulykavirsli. Talány, hogy a 69% pulykahús hogyan jön ki a gyártónak!
Változtatás nélkül ide másolom a Sága pulykavirsli cimkéjén szereplő adatokat. Nem voltam rest, kikerestem az E anyagok megfelelőit, mi micsoda. Az összetétel még hagyján, valójában akkor olvastam el tüzetesen, amikor a tápanyagok adatait begépeltem, ugyanis a fehérjék, szénhidrátok és zsírok aránya összesen a sótartalommal együtt 38%. Vajon a fennmaradó 62% mi a csudát tartalmaz???
Jó esetben vizet, rossz esetben a sertésszalonna után marha kollagént, ízfokozókat, tartósítószereket. Nesze nekem, tudatosan pulykát vásároltam... volna.
Füstli pulykavirsli összetétele:
Pulykahús 65%
sertésszalonna,
ivóvíz,
marha kollagén bevonat
ivóvíz,
kollagén rost,
savanyúságot szabályozó anyagok;
ecetsav,
tejsav,
emulgeálószer:
cellulóz,
étkezési só,
stabilizátorok
fűszerek (mustárral)
dextróz,
savanyúságot szabályozó anyag:
antioxidánsok;
citromsav,
ízfokozó:
tartósítószer
Energiatartalom 100g termékben 1098kJ / 266kcal
Átlagos tápérték 100g termékben:
Fehérje: 11,0g
Zsír 24,0g
Szénhidrát 1,0g
Só 2,1g
Összesen: 38,1g
És vajon a többi 61,9g miből áll???
Biztatásul: ne gondold, hogy egyedi történet. Biztos vagyok benne, hogy az élelmiszeripar remekei hasonló összetétellel dicsekedhetnek. Ha az alapanyagokra visszakövetkeztetek, a szalonna zsírtartalma kb 58%, a pulykahúsé 2,8%. Vagyis a termék mintegy 40-45%-ban sertés szalonnából állhat, hasolóképpen a többi párizsi, virsli és krinolin készítményekhez.
Megjegyzés: sem nem fogyókúrás, sem nem egészséges. Csak mondom!
|