Nem mindegy, mit és mivel! - Grillcsirke vegyes körettel
NeMo - dr Nemessányi Mária © 2009.05.10. 20:57
Rossz magyar szokás szerint a legtöbben kedvelik a zsíros ételeket a szénhidráttól zsúfolt köretekkel társítani. Néhanap engedélyezhetjük magunknak, ám esetleg szelidíthetünk a kalóriabevitelen...
Ízletesen és egészségesen!
(Nem mindegy, mit mivel!)
A csirkecombot ki ne szeretné???
Ám nem feltétlenül kell agyonfűszerezve jó zsíros paprikáscsirke alakjában feltálalni az asztalra.
A képen látható pipi grillezve készült, olajba kevert fűszerekkel kenegetve sütöttem:
illik hozzá a majoranna, tárkony, borsika, és persze a sót ne felejtsük ki. Sütőben, grillben piros-ropogósra sütjük.
A köretből nem hiányzik a burgonya, ám gerincét a párolt zöldségek adják, a képen épp brokkolival, zöldbabbal és bébirépával tálaltam, de tányérra került némi párolt lilakáposzta is. Ízlés szerint persze bármely zöldségféle párolható köretnek.
A salátáról majd egy külön fejezetben szólok, a lényege, hogy a nyers zöldség, (éppúgy, mint a nyers gyümölcs), létfontosságú a szervezet számára.
Az alábbi táblázatban megtalálhatod a felhasznált élelmianyagok adatait, mindegyiket 10dkg (100g) élelmianyagra adtam meg, innen már könnyen számolható, te mennyit használtál fel belőlük.
Élelmianyag
|
Mennyiség
|
kJ
|
kcal
|
Fehérje
|
Zsír
|
Szénhidrát
|
GI
|
Csirkecomb bőrrel együtt
|
100g
|
882
|
211
|
17,3
|
15,2
|
0
|
0
|
Burgonya (olajban sült)
|
100g
|
385
|
92
|
2,5
|
0,2
|
20
|
75
|
Brokkoli
|
100g
|
100
|
24
|
3,3
|
0,2
|
2,1
|
15
|
zöldbab
|
100g
|
167
|
40
|
2,6
|
0,3
|
6,8
|
20
|
Bébirépa
|
100g
|
146
|
35
|
1,2
|
0,2
|
8,1
|
80
|
Lilakáposzta (Vöröskáposzta)
|
100g
|
130
|
31
|
1,7
|
0,2
|
5,7
|
10
|
Olaj |
100g |
3772 |
902 |
0 |
100 |
0 |
0 |
Fűszerek:
majoranna, tárkony, borsika, só
|
Ízlés szerint |
- |
- |
- |
- |
- |
alacsony |
Miért nem egyszerűen burgonyával??? - Miért jó a zöldségekkel turbózott vegyes köret?
A burgonya glikémiás indexe nyersen: jóval kevesebb lenne, kb 60 körüli. Főzve kb 60, sütve 75.
A bébirépa és répa nyersen 35, párolva, főzve magas, 80-as GI-vel rendelkezik!!!
Ugyanez bármely konyhai eljárással feldolgozott élelmiszerünkre vonatkozik, amely szénhidrátot tartalmaz, a főzési-sütési eljárások a glikémiás indexet emelik!
Az együtt fogyasztott ételeknek azonban mintegy átlagolódik a felszívódási és ezáltal vércukor emelésére vonatkozó paramétere, vagyis ha brokkoliból, vöröskáposztából és húsból eszel többet, akkor a GI már kedvező, közepes tartományba kerül. Ennek hatására két dolog történik: a vércukor és ezáltal az inzulin szint csak lassan emelkedik, és nem leszel egy óra múlva farkaséhes.
A zöldségek rosttartalmáról nem beszéltem, de mindegyik jelentős rosttartalommal bír, ezáltal növeli a telítettség érzését, és a bélmozgások sebességét, vagyis javítani fogja az anyagcserét.
Források:
|