Ételünk az életünk
NeMo - dr Nemessányi Mária © 2009.03.21. 20:40
|
Amikor a címet leírom, komolyan is gondolom. nem tudom, olvasóim közül hányan gondoltatok már arra, milyen drasztikusan megváltoztathatjuk erőnlétünket, ha egy kicsit odafigyelünk az ételeinkre, italainkra? Néhány kedvencemet adom közre a frissen induló modulban, és ha épp időm van főzni, majd folytatom... |
Az étel élet. Nekem személy szerint egyetlen ételcsoporttal sincs bajom, eszem fehérjéket, szénhidrátokat, zsírokat egyaránt és nem vagyok vega, sőt, inkább a húsimádók társaságába tartozom. Ám nem mindegy, hogy mit és hogyan eszünk! Igen, az is fontos, hogyan! Az étkezés nem öt másodperces zabálás! Meg kell adni a módját, különben a szervezetünk fellázad.
Ha eszel, teríts meg, adj esztétikai hátteret is az ételednek, rendezd el úgy, hogy a szemed is kívánja!
Az étkezés ideje is számít, ha csak befalod az ételt, nem érzed, hogy már régen megteltél, pedig így van! A módjával, jól megrágva, jól megfontoltan elfogyasztott ételnek előbb érezzük telítő hatásait, és nem járunk úgy, hogy egy félóra múltán sajgó gyomorral gyógyszer után kapkodunk, hogy puffadásunkat, gyomorgörcsünket enyhítsük.
A húsok minősége sem mindegy: vöröshúsokat módjával fogyassz, főként, ha a zsírosabbjára vágysz (pl csülök, vagy kocsonya), részesítsd előnyben a szárnyasokat (csirke, pulyka, kacsa), és minden héten legalább egyszer egyél a tenger gyümölcseiből (hal, kagyló, rák).
Gabonafélékből kevesebbet egyél a finomított termékekből, mint pl kenyér, zsemle, részesítsd előnyben a teljes kiőrlésű termékeket!
Zöldségből, gyümölcsből egyél annyit, amennyit csak jól esik, ezek az igazán változatos és tápláló étkek tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és energiával. Ízleld általuk a nap fényét!
Sok betegséget előzhetsz meg azzal, ha helyesen táplálkozol!
|