Almával rakott zabpehely
NeMo - dr Nemessányi Mária © 2015.06.08. 14:54
|
A recept mellett az Eritritol (Eritrin, ezerédes) ismertetését is megtalálod. |
Zabpehely almával
Hozzávalók:
- 25dkg (egy csomag) zabpehely
- kb 3dl tej (diétázóknak laktózmentes tej, vagy kókusztej)
- 12,5dkg (fél csomag) búzacsíra,
- 70dkg-1kg (mérettől függően 4-6db) alma
- 1 citrom leve
- 4 tojás
- cukor, vagy eritrin* ízlés szerint
Elkészítés:
- Felforraljuk a tejet, és az ízlés szerint édesített zabpelyhet leforrázzuk, állni hagyjuk.
- A tojás sárgákat kevés cukorral (eritrinnel) habosra keverjük. Lereszeljük, és citromlével meglocsoljuk az almákat (meghámozni nem muszáj, csak a csutkáját vegyük ki), majd a felvert tojás sárgákkal és búzacsírával összekeverjük.
- Egy tűzálló tálat vagy tepsit vajjal (kókuszzsírral) kikenünk, ebbe rétegezzük a zabpelyhet és az almás búzacsírát, majd kb 150 fokon 20-25 percig sütjük.
- Kis cukorral (eritrinnel) és néhány csepp citromlével a tojások habját keményre felverjük, és a megsült zabpehely tetejére simítjuk, majd további 5-6 percig sütjük.
*Eritrin (Eritritol, Ezerédes): Természetes cukoralkohol. Édesítőereje a cukorénak mintegy 60-80%-a. 160 fokig nem veszíti el édes ízét, és nem lesz mellékíze. Mivel a felszívódott eritrinnek kb 90%-a változatlan formában távozik a szervezetből, az eritrin csak kevés felhasználható energiatartalommal bír (magyarul nem hizlal).
Az inzulintermelésre alig van hatással, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják. Glikémiás indexe = 0.
Nem okoz fogszuvasodást, mert a szájban honos baktériumok nem tudják felhasználni.
Gombaellenes hatása is van.
Ízfokozó. Stabilizátor hatása miatt az élelmiszer hosszabban eltartható.
Vízmegkötő képessége miatt a sütemények tovább maradnak puhák.
Fogyni vágyóknak, cukorbetegeknek, candida diétát tartóknak, paleolit diétán élőknek javasolt cukor helyett.
|