harmonia-testeslelek

                               
                                

Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
© Copyright
A weboldal teljes tartalma a szerző munkája, kérlek, ne másold, ne élj vissza vele!
©NeMo
Egyes szakmai tartalmak regisztrációhoz  kötöttek.
 
Szólj hozzá, kérdezz a
 
E-mailben is megkereshetsz:
BANNERED HELYE
Honlapom tartalmából
Regisztrált olvasóimnak
 
 
 
 
 
 
 
 
SZEMÉLYES
 
KAPCSOLAT/INTERAKTÍV RÉSZ
 
Társalgó /Chat

 

 
Látogatóim
Indulás: 2009-03-21
 

www.PRchecker.info PRchecker.info

MyStat - Az ingyenes webstatisztika

        
        
       
       
       
       
        
       
      >>>
 

 
Ételünk az életünk - Életadó ételek
Ételünk az életünk - Életadó ételek : Szushi

Szushi

NeMo - dr Nemessányi Mária ©  2015.08.29. 15:58

Elkészítése bonyolultnak tűnik, de könnyen megtanulható. Alapanyagai ma már a nagyobb élelmiszerüzletekben beszerezhetők. Amire egészen biztosan szükséged lesz:
- Rizs (lehetőleg japán, ugyanis ezt könnyű kicit ragacsosra főzni)
- Nori (alga lap, 1 csomagban 10 db van, mindegyikből 2x6db falatka készíthető, vagyis összesen 120db)
- Rizsecet, vagy szaké (helyettesíthető almaecettel)
- Wasabi (zöld tormából készült krém, erősen csípős. Csínján bánj vele!)
- Szójaszósz
- Töltelék ízlés szerint (lazac, omlett, sajt, zöldségek, csíkokra vágva)

Elöljáróban egy internetes gyűjtemény a sushi készítéséről: Sushi készítés
A receptek, amiket felhasználtam:
 
És íme a recept, néhány gyakorlati tanáccsal ellátva:
BEVÁSÁRLÁS:
- Rizs - lehetőleg eredeti, japán szushi rizst vegyél, ezzel könnyen elkészítheted a szushit.
- Nori - fekete alga lap, speciálisan a szushihoz találták ki. Vastagabb változata olcsóbb, de ezt nehéz elkészíteni, gőzölni kell, és sok vele a macera. A szushihoz való változatot kb 1200Ft-ért találod (2015 árfolyam), 10 lap van benne, ezeket felezni fogod, vagyis 20 tekercset tudsz belőle elkészíteni. A tekercseket hagyományosan a japánok 6 felé vágják, vagyis a végeredmény 120db szushi
 
 
 
A rizs elkészítéséhez rizsecetet, vagy szakét ír az eredeti recept, itthon almaecet, cukor és só helyettesítheti ezeket.
- Wasabi - zöldtorma krém. Igen csípős, vigyázz vele, óvatosan használd!
- A tálaláshoz szójaszósz (több fajta is kapható, az olcsóbbak 700, a drágábbak 1200-1500Ft közti áron)
- Töltelék: lehet bármilyen tengeri herkentyű (lazac, rák, tőkehal, kagyló), de fantáziád szerint vega szushit is készíthetsz, jómagam piros színű paprikával, uborkával és sajttal töltöttem vegán lányom részére néhány tekercset. Ha kizárólag vega szushit szeretnél, érdemes megtanulni a japán omlett készítését tölteléknek.
Lelőhelyek: nagyobb élelmiszer áruházak, egészségházak, Budapesten a Fény utcai piacon az Ezerfűszer bolt.
 
A szushi rizs elkészítése:
Először is alaposan mosd meg a rizst! A japánok szerint 7 alkalommal kell ahhoz áztatni, és jól megkeverni, dörgölni, hogy a fehér üledék elfogyjon, ezt követően még 3 alkalommal szűrőbe átborítva, folyó víz alatt mosni, és lecsepegtetni.
A rizst ezután kb 2-szeres mennyiségű vízzel, pici sóval megfőzzük, ha különleges ízt szeretnél, egy csipetnyi gyömbért is tehetsz hozzá. Előbb fedő nélkül párold, majd végül tegyél rá konyharuhát, és erre egy fedőt, és tedd félre hűlni.
Ha kihűlt, kb 2 ek. almaecet, 2kávéskanál cukor és egy csipet só elegyét keverd hozzá, így a rizs kellőképpen ragacsos lesz.
1 bögre (2dl) rizs kb 60 db szushihoz elegendő, ha az összes algalapot meg szeretnéd tölteni, 2 bögre rizst, és a leírtakhoz képest dupla mennyiségű almaecetet, cukrot, sót használj!
Az eredeti recept egy lapos tálra borítja a langyos rizst, és itt, apránként önti hozzá a keveréket, jóval egyszerűbb a főzőedényben megkeverni, a második adagot már így készítettem, és ugyanolyan jó lett az eredmény.
 
Nori (algalap) előkészítése:
A nori lapot (18x21cm) rövidebbik oldala mentén kettéhajtjuk, és elvágjuk.A japánok gyékénytekercset használnak a szushi feltekeréséhez, és tiszta vászon szalvétával göngyöltem. Érdemes ebből legalább 2db-ot használni, a feltekert szushit a szalvétában hagyni, hogy rendesen összeragadjon.
 
 
A töltelék előkészítése:
Minden hozzávalót, amit a szushiba szánunk, vékony csíkokra vágunk. Ha friss lazacot is teszünk a töltelékbe, azt célszerű előbb lefagyasztani, és utána felvágni.
Most már készen állunk a szushitekercsek készítéséhez! A hozzávalókon kívül érdemes egy tálkában vizet is odakészíteni, hogy a kezünket a rizs elterítéséhez, illetve majd az alga lap szélének vizezéséhez benedvesíthessük.
 
A szushitekercsek készítése:
A nori lapot, fényes oldalával lefelé a tiszta textilszalvétára fektetjük, majd kezünket benedvesítve ráhalmozzuk a rizst, és egyenletesen elterítjük úgy, hogy a nori széléből 1,5-2cm szabadon maradjon.
Ezután a wasabi pasztából egyik ujjunkkal nagyon vékony csíkot húzunk a rizsre (óvatosan, nagyon csípős!)
 
Egy csík wasabi
Erre a csíkra (valójában egy bemélyedés) tesszük sorba a tölteléket, majd a szalvéta segítségével felgöngyöljük a tekercset. A göngyölés eleje nehezen megy, jó szorosra kell fogni hozzá a szalvétát. Amikor a töltelék már a nori lap belsejében van, a szélen fennmaradt nori csíkot kezünkkel bevizezzük, és összeragasztjuk, majd a tekercset a szalvétába szorosan begöngyölve félrerakjuk pihenni, hogy jól megragadjon a széle.
 
 
A másik szalvétával egy új tekercset készítünk, mire ez megvan, az előzőt kigöngyölhetjük.
Jó, ha az összes tekercset ezt követően is száradni hagyjuk, a nedves tekercset nagyon nehéz felvágni, és legtöbbször elszakad az algalap ragasztása (az első szushimnál így jártam az elején. Persze a "selejtet" jól megkóstoltuk)
 
Lazacos
Vega (sajt, paprika, uborka)
Ha minden tekercset megtöltöttünk, és a félretett kész szushitekercsek már kicsit megszikkadtak, egy éles késsel előbb félbevágjuk, majd további 3 -3 részre, vagyis 1 tekercsből 6 szushi falat lesz.
 
Ha nem azonnal fogyasztjuk, mielőbb rakjuk egy tetővel is rendelkező edénykében a hűtőbe!
 
 
A tálalás legyen szemet gyönyörködtető, még akkor is, ha csupán magunknak készítettük el ezt az ízletes ételt!
Az asztalra helyezzünk kis edénykékben szójaszószt és wasabit. A japánok ezt a két ízesítőt összekeverik, és ebbe mártogatják a szushit, természetesen pálcikával megfogva a falatokat.
 
JÓ ÉTVÁGYAT!
 
 
A szushiban felhasznált rizs tápértéke:
1db szushi kb 12kcal energiát; 0,3g fehérjét, 0,01g zsírt és 2,6g szénhidrátot tartalmaz.
10-12db szushival gyakorlatilag jól lehet lakni!
A pontos számoláshoz a felhasznált "töltelék" adatait magadnak kell kiszámolnod!
 
 
 
 

 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
2020.09.02. 09:19
2020.06.09. 01:05
2020.06.06. 21:34
 
További weboldalaim

 
Táplálkozás
 
Alternatív terápiák, természetgyógyászat
 
Természetes gyógymódok mozgásszervekre
 
Diagnosztika - Te is kérheted!
 
Egészségről mindenkinek
 
Onkológia
 
Természetes tumorellenes védelem fokozása
 
Emlőrák - tudj meg többet!
 
Pajzsmirigy (linkek)
 
Szakmai honlapok
 
Menü
 
SZAKMAI ISMERTEK regisztrált olvasóknak
 

MENTŐSZOLGÁLATOK - Országos Mentőszolgálat illetve az OMSZ-tal szerződött, mentésre jogosult partnerek

   
Diéta, egészségmegőrzés. Honlapok, amelyek segíthetnek:
   
 

   
 


Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?