Mit tartalmaznak alapvető élelmiszereink? - TEJ, tejtermékek, tejpótló élelmiszerek
NeMo - dr Nemessányi Mária © 2007.08.22. 19:08
Tehéntej, laktózmentes tej, növényi tejek tápérték 1dl (100g) menyiségben
|
kJ |
kcal |
fehérje |
zsír |
szénhidrát |
GI* |
Tehéntej 2,8% |
235 |
56 |
3,0 |
2,8 |
4,6 |
30 |
tehéntej 1,5% |
186 |
44 |
3,0 |
1,5 |
4,7 |
35 |
Laktózmentes tej 1,5% (MIZO) |
186 |
44 |
3,0 |
1,5 |
4,7 |
35 |
Mandulatej (ALPRO) |
102 |
24 |
0,5 |
1,1 |
3,0 |
30 |
Rizstej (ALPRO) |
200 |
47 |
0,1 |
1,0 |
9,5 |
magas
(70-85)
|
Kókusztej (ALPRO) |
85 |
20 |
0,1 |
0,9 |
2,7 |
40 |
Az élelmianyagokat az általam használt termékekből gyűjtöttem ki. Pillanatnyilag ezek a legolcsóbb, gyakorlatilag mindenki által hozzáférhető termékek, egyre több élelmiszerüzletben jelennek meg és válnak a törzskészlet részévé. ALPRO termékeket általában a nagyobb drogériákban is lehet kapni.
*GI = Glikémiás Index. A szervezet számára az alacsony GI-ű élelmiszerek egészségesebbek, ezekből ugyanis lassabban szívódik fel a szénhidrát tartalom, ezáltal nem okoznak gyors vércukorszint emelkedést illetve erőteljes inzulin kiáramlást a hasnyálmirigyből.
|