Mit tartalmaznak alapvető élelmiszereink? - Tojás és NÖVÉNYI FEHÉRJÉK
NeMo - dr Nemessányi Mária © 2007.08.23. 19:11
A tojást úgy gondolom, nem kell bemutatni. De mit takar a növényi fehérjeforrások fogalma?
Közismert a gomba és a hüvelyesek nagy fehérjetartalma - szárazbab, sárgaborsó, lencse.
Korunkban azonban egyre újabb és újabb fehérjeforrásokat ismerhetünk meg.
A szóját, amely néhány évtizede még újdonságnak számított (ma már nem ajánlják túlzott mértékű fogyasztását) egyre inkább kiszorítják a távoli kontinensekről érkező, ősi kultúrákból származó növényi anyagok, mint például a quinoa, és a közelebről, Európa délebbi vidékeiről érkező bulgur, köles, és más növényi termékek.
Nem árt tudni, hogy az olajos magvak - dió, mandula, mogyoró, napraforgó mag - is leginkább ide tartoznak, jelentős fehérjetartalommal bírnak.
Ne feledkezzünk meg azonban arról, hogy a növényi fehérjék mellett az adott növény esetleg számottevő szénhidrát tartalommal is rendelkezik, cukorbetegeknek alapvető fontosságú a szénhidrát tartalom ismerete, fogyókúrázóknak és cukorbetegeknek egyaránt tanácsos a Glikémiás Index ismerete.
|